Inhibitory proteinkináz v terapii sarkomů - Šafaříková, Barbora (2008)
Sarkomy představují skupinu maligních mesenchymálních nádorů, u nichž jedním z možných terapeutických cílů jsou tyrosinkinázy, které se podílejí na většině defektních signálních drah u této skupiny nádorů. V bakalářské práci bude uvedeno základní rozdělení sarkomů z histopatologického i genetického hlediska, a dále shrnutí hlavních signálních drah, jejichž dysregulace je spojena s maligním fenotypem buněk. Těžištěm práce pak bude přehled inhibitorů proteinkináz, které mohou být využity pro terapii sarkomů, se zvláštním zřetelem na inhibitory SFK (Src family kinases).