Studium biologických vlastností dibenzocyklooktadienových lignanů - Koubíková, Ludmila (2008)
Lignany jsou sekundární metabolity cévnatých rostlin, které vykazují zajímavé biologické a farmakologické účinky. Významné, a v současnosti často diskutované, jsou především hepatoprotektivní, kardioprotektivní, antioxidační a antivirové účinky, a schopnost ovlivnit proliferaci a mnohočetnou lékovou rezistenci nádorových buněk. V naší laboratoři se zabýváme studiem dibenzocyklooktadienových lignanů, které jsou izolovány z rostlin na Biochemickém ústavu LF MU. Cílem bakalářské práce je shrnutí dosavadních poznatků o biologických aktivitách těchto lignanů se zaměřením především na antiproliferační efekt, apoptózu a ovlivnění mnohočetné lékové rezistence nádorových buněk.