Technologie miRNA a siRNA microarrays v klinické praxi - Pitrová, Lenka; Krontorád Koutná, Irena, 1973-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2008)
MicroRNA a siRNA jsou malé nekódující molekuly RNA. V živočišných a rostlinných organismech regulují genovou expresi a hrají tak významnou roli v mnoha biologických procesech jako je např. diferenciace tkání, růst buněk nebo apoptóza. Pro analýzu těchto molekul se využívají technologie miRNA microarays, siRNA microarrays nebo microRNA assay. Bakalářská práce shrnuje současné poznatky o těchto molekulách a zaměřuje se na význam miRNA v patogenezi rakoviny. Použití technologie microarrays umožňuje sledovat změny genové exprese a porovnat expresní profily mezi zdravou a nádorovou tkání.
Both microRNA and siRNA are small non-coding RNAs. They regulate gene expression in animals and plants. They play important role in various biological processes such as tissue differentation, cell growth and apoptosis. These molecules can be analyzed using miRNA microarrays,siRNA microarrays or microRNA asaay technologies. This thesis covers up-to-date knowledge about these molecules. It is also focused on miRNA involvement in cancer pathogenesis. Application of microarray technology allows to analyze complex changes in gene expression and to compare expression profiles of normal (healthy) and cancer tissues.
Vedoucí práce: Irena Koutná.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: maligní nádorová onemocnění; microRNA; RNA (nukleové kyseliny); cancer; ribonucleic acids; bakalářské práce