Technologie miRNA a siRNA microarrays v klinické praxi - Pitrová, Lenka (2008)
MicroRNA a siRNA jsou malé nekódující molekuly RNA. V živočišných a rostlinných organismech regulují genovou expresi a hrají tak významnou roli v mnoha biologických procesech jako je např. diferenciace tkání, růst buněk nebo apoptóza. Pro analýzu těchto molekul se využívají technologie miRNA microarays, siRNA microarrays nebo microRNA assay. Bakalářská práce shrnuje současné poznatky o těchto molekulách a zaměřuje se na význam miRNA v patogenezi rakoviny. Použití technologie microarrays umožňuje sledovat změny genové exprese a porovnat expresní profily mezi zdravou a nádorovou tkání.