Organizácia genetického materiálu v bunkovom jadre - Rusek, Jakub; Procházková Schrumpfová, Petra, 1978-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2008)
Základní procesy kterými prochází genetický materiál (replikace, transkripce, rekombinace a opravy) probíhají v kontextu jeho supramolekulárních komplexů s proteiny a dalšími molekulami, který se souborně nazývá chromatin. Změny struktury chromatinu pak představují významný faktor v regulaci těchto dějů a jsou podstatou tzv. epigenetických procesů. V rámci bakalářské práce bude zpracován současný stav poznatků o organizaci chromatinu v buněčném jádře a jejích časoprostorových změnách.
Basic processes, where genetic material is involved (replication, transcription, recombination and reparation) are in context of supramolecular complexes with proteins and other molecules, which is together called chromatin. Changes of chromatin structure then represent significant factor in regulation of these processes and they are essence of so-called epigenetic processes. In this bachelor thesis will be summarized present findings about organisation of chromatin in cell nucleus and its changes in time and space.
Vedoucí práce: Petra Procházková Schrumpfová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008
Keywords: bílkoviny; buňky; genetika; cells; genetics; proteins; bakalářské práce; bachelor's theses