Interakce protenov s koncami chromozómov a ich vplyv na starnutie buniek - Boroň, Ján (2008)
Jadrová DNA je uložená vo forme lineárnych chromozómov, ktoré majú na svojich koncoch štruktúry nazývané teloméry. Úloha telomér spočíva v ochrane vlastných koncov chromozómov, aby neboli rozpoznané bunkou ako zlomy DNA a následne vystavené opravným mechanizmom bunky, čo by viedlo k letálnej degenerácii chromozómov. Replikáciu telomerickej DNA zaisťuje špeciálny enzým zvaný telomeráza. Vysokú aktivitu telomerázy môžeme pozorovať v rýchlo proliferujúcich rakovinových bunkách. Zvýšenú aktivitu telomerázy v nádorových tkanivách je možné využiť pri ich diagnostike a manipuláciou telomerázovej aktivity by sa dalo docieliť dvoch úplne odlišných účinkov. (i) blokovaním aktivity telomerázy v rakovinových bunkách by sa zamedzilo ich nekontrolovateľnému deleniu. (ii) zvýšením aktivity telomerázy by sa dosiahli vyššie regeneračné schopnosti, ktoré by mali využitie v regeneračnej medicíne a v kozmetickom priemysle.