Vztah genetické diverzity MHC ryb čeledi Gobiidae a parazitismu - Valnohová, Barbora; Mrkvicová, Martina, 1977-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2008)
Vztah genetické diverzity MHC ryb čeledi Gobiidae a parazitismu Geny hlavního histokompatibilního systému (MHC) jsou důležitou součástí imunitního systému, kde zodpovídají za vazbu cizorodých antigenů a iniciaci imunitní odpovědi. Můžeme tedy předpokládat, že MHC komplex genů je v těsném vztahu k evoluci parazitů a patogenů. Navíc, diverzita MHC genů může indikovat přítomnost tzv. "dobrých genů" ovlivňujících životaschopnost a reprodukční potenciál hostitelského organismu. Modelové druhy pro toto studium jsou některé druhy ryb, zejména z čeledi Cyprinidae. Naopak informace o MHC systému zástupců čeledě Gobiidae nejsou publikovány. Cílem bakalářské práce je na základě literatury zpracovat rešerši o problematice MHC u čelistnatých obratlovců, zvláště ryb. Na bakalářskou práci bude navazovat diplomová práce, jejímž cílem bude popsat variabilitu genů MHC IIB u vybraného druhu Neogobius kessleri a N. melanostomus z čeledi Gobiidae s využitím metod molekulární biologie.
The analyses of MHC diversity of family Gobiidae in relationships to parasitism Major histocompatibility complex (MHC) is a set of genes encoding transmembrane proteins which recognized antigen peptides and present them to T-cells, thus playing a crucial role in the vertebrate immunity. There is a prediction that the diversity of MHC genes is maintained by parasite or pathogen driven selection. Then, we hypothesize that MHC diversity could represent a candidate of the "good quality" genes potentially affecting fish vigour and reflecting reproductive ability of individuals or being selected by special reproductive strategies. Recently, model organisms selected for these studies are particularly cyprinid fish. To the contrary information of MHC of other families, e.g. Gobiidae, is sporadic. The aim of bachelor's study is a review of recently knowledge of MHC in vertebrates, especially in fish. Diploma thesis will be a follow-up to of bachelor's thesis. The aim of diploma study will be ch.
Vedoucí práce: Martina Vyskočilová.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: bílkoviny; biomolekuly; genetika; biomolecules; genetics; proteins; bakalářské práce; bachelor's theses