Vztah genetické diverzity MHC ryb čeledi Gobiidae a parazitismu - Valnohová, Barbora (2008)
Vztah genetické diverzity MHC ryb čeledi Gobiidae a parazitismu Geny hlavního histokompatibilního systému (MHC) jsou důležitou součástí imunitního systému, kde zodpovídají za vazbu cizorodých antigenů a iniciaci imunitní odpovědi. Můžeme tedy předpokládat, že MHC komplex genů je v těsném vztahu k evoluci parazitů a patogenů. Navíc, diverzita MHC genů může indikovat přítomnost tzv. "dobrých genů" ovlivňujících životaschopnost a reprodukční potenciál hostitelského organismu. Modelové druhy pro toto studium jsou některé druhy ryb, zejména z čeledi Cyprinidae. Naopak informace o MHC systému zástupců čeledě Gobiidae nejsou publikovány. Cílem bakalářské práce je na základě literatury zpracovat rešerši o problematice MHC u čelistnatých obratlovců, zvláště ryb. Na bakalářskou práci bude navazovat diplomová práce, jejímž cílem bude popsat variabilitu genů MHC IIB u vybraného druhu Neogobius kessleri a N. melanostomus z čeledi Gobiidae s využitím metod molekulární biologie.