Aplikácia unifikovaných procesných noriem Európského medzinárodného práva súkromného - Slotová, Dominika; Kapitán, Zdeněk, 1978-; Masarykova univerzita. Katedra mezinárodního a evropského práva (2008)
Práca sa zaoberá aktuálnymi prameňmi Európskeho medzinárodného práva súkromného a procesného a ich aplikáciou v tuzemskom prostredí. V prvej časti práce sú zhrnuté teoretické východiska aplikácie noriem (predovšetkým nariadení)európskeho civilného procesu, dalšia praktická časť práce analyzuje konkrétne rozhodnutia český súdov, ktoré boli dostupné od prísupu ČR k EÚ. Ide predovšetkým o rozhodnutia k nariadeniam Brusel I a Brusel II.
The European International Private Law became a very important topic for the national courts since our admission to the EU. My task was to conduct a study to judicial cooperation in civil matters and analyse concrete judgements of the czech courts (primarily Brussels I and Brussels II Regulation) There are problems to be solved in the field of international jurisdiction and the intertemporary application within the Czech Republic.
Vedoucí práce: Zdeněk Kapitán.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2008.
Keywords: evropské právo; mezinárodní právo procesní; mezinárodní právo soukromé; European law; international procedural law; private international law; diplomové práce