Zdaňování příjmů nerezidentů (FO a PO) z území ČR - Horáková, Lucie (2008)
Tato práce si klade za cíl seznámit čtenáře s problematikou zdaňování příjmů nerezidentů, a to jak fyzických, tak i právnických osob, z území České republiky, daní vybíranou srážkou. Na řádcích tohoto textu je objasněn vznik dvojího zdanění a způsoby jeho vyloučení, určení daňového domicilu (tedy stanovení daňového rezidentství) a výběr daně zvláštní sazbou daně. Zvláštní důraz je kladen na význam smluv o zamezení dvojího zdanění a na objasnění postupu výběru daně dle těchto smluv. V neposlední řadě tato diplomová práce poukazuje na možnost omezit daňové úniky změnou zákona, a to změnou způsobu uplatňování nároků na využití daňových sazeb uvedených ve smlouvách o zamezení dvojího zdanění, a to provedením přechodu z automatického způsobu přiznávání daně, při kterém nemusí poplatník o daňovou úlevu vyplývající ze smlouvy žádat, na systém refundační, při kterém musí poplatník, tj. v tomto případě nerezident, požádat správce daně o vrácení rozdílu mezi sazbou daně odvedenou do státního ro.