Biomarkery časného metastazování do lymfatických uzlin u "low grade" karcinomů prsu - Sobotková, Jarmila (2008)
Rakovina prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním žen, jejíž častou příčinou úmrtí jsou metastatické komplikace. Cílem této práce bylo detekovat potenciální biomarkery metastazování do lymfatických uzlin low grade nádorů prsu metodou SELDI-TOF MS a 2-DE MS. Použitím SELDI-TOF MS byly detekovány píky 11046 Da a 11702 Da se zvýšenou hladinou v metastazujících nádorech (1,3). Pík 11702 Da byl detekován se zvýšenou hladinou také v metastázích a byl potvrzen statistickými korelacemi s nezávislým testovacím souborem. Metodou 2-DE MS byly identifikovány proteiny transgelin a cytokeratin 19 se zvýšenou hladinou v metastazujících nádorech a heterogenní ribonukleoprotein K a heterogenní ribonukleoprotein A2/B1 v nemetastazujících nádorech.