Proteomová analýza účinků cytotoxických látek - Pěluchová, Karin (2008)
Tato práce se zaměřuje na detekci a identifikaci proteinů, jejichž exprese byla ovlivněna působením vybraných toxických látek (PCB 153, Fla, BkF, BaP, TCDD, TPA) a dále byly zkoumány účinky PCB 153 na změny fosforylace proteinů. Toxikanty použité v těchto experimentech vykazují různé adversní efekty, ale podrobnější mechanismy jejich toxicity nejsou zcela objasněny. Všechny látky jsou karcinogenní, ale liší se mechanismy působení na buňku. Mezi typické epigenetické efekty těchto toxikantů patří: aktivace Ah-receptoru, endokrinní disrupce nebo inhibice mezibuněčné komunikace. Tato práce by mohla drobně přispět k detailnějšímu objasnění těchto mechanismů, což je důležité pro vývoj nových možností léčby onemocnění, které použité modelové látky způsobují.