Robustní metody v diskriminační analýze - Horáková, Eliška (2008)
Diplomová práce se věnuje robustní diskriminační analýze (the Robust Discriminant Analysis, RDA). Tato metoda je v práci podrobně popsána. Nejprve podáváme stručný přehled diskriminační analýzy s klasickými odhady a poté nastíníme efektivní využití robustních odhadů, které nahradíme za klasické odhady střední hodnoty a kovarianční matice. Metoda RDA je v práci názorně předvedena na detekci přenašečů hemofilie typu A u žen. Nejdříve se seznámíme s teoretickými základy tohoto onemocnění, abychom mohli porozumět získaným výsledkům. Jejich interpretace byla názorně podpořena obrázkovou ilustrací.