Habitatové preference pijavic (Hirudinida) ve stojatých vodách - Kubová, Nela, 1984- (2008)
Byl mapován výskyt pijavic v květnu 2007 v oblasti Českého středohoří. Bylo vzorkováno 48 lokalit.Celkem bylo nalezeno 2567 jedinců, kteří patřili do 11 druhů a 4 čeledí.Druhová data i údaje o proměnných prostředí byly analyzovány přímou gradientovou analýzou (DCA), nepřímou analýzou (CCA) a Spearmanovým korelačním koeficientem a dalšími statistickými metodami.