Identifikace a mapování genů na pohlavních chromozomech Silene latifolia - Košař, Martin, 1982-; Hobza, Roman, 1976-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2008)
Dvoudomá rostlina silenka širolistá (Silene latifolia) s XX/XY systémem determinace pohlaví představuje vhodný modelový organismus pro studium evoluce pohlavních chromozomů. Cílem předložené diplomové práce bylo: 1) strukturně a funkčně charakterizovat gen X1G5, 2) izolovat a charakterizovat nové sekvence z pohlavních chromozomů S. latifolia, 3) provést komparativní cytogenetickou studii u druhů S. latifolia a S. vulgaris.V první části byl charakterizován gen X1G5 nově izolovaný v naší laboratoři. Tento gen je vázaný na X chromozom S. latifolia a na proteinové úrovni vykazuje vysokou homologii k proteinu kódovaného genem HVA22F s neznámou funkcí u A. thaliana. Subklonováním BAC klonu obsahujícího gen X1G5 se podařilo jak částečně stanovit sekvenci nekódující části genu vykazující intronový polymorfismus, tak i získat informaci o okolí tohoto genu. Výsledky expresní studie ukazují, že studovaný gen pravděpodobně hraje roli při vývoji poupat. Při studiu funkce X1G5 byl použit přístup ...
White campion (Silene latifolia), a dioecious plant with XX/XY sex determination system, represents a suitable model organism to study sex chromosome evolution. The main aims of thesis were: 1) structural and functional characterization of X1G5 gene, 2) isolation and characterization of new sequences from S. latifolia sex chromosomes, 3) comparative cytological study of S. latifolia and S. vulgaris species.In the first part, we have characterized X1G5 gene which was recently isolated in our laboratory. This gene is linked to X chromosome of S. latifolia and reveals high similarity to Arabidopsis thaliana HVA22F gene with unknown function. Sub-cloning of selected BAC clone containing X1G5 gene enabled us to characterize the non-coding part of the gene. Moreover, we acquired information about flanking region and intron polymorphism of different alleles. The expression study showed that the gene probably plays a role in flower-bud development. To perform reverse genetics approach, we ...
Vedoucí práce: Roman Hobza.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: cytogenetika; genetika rostlin; chromozomy; krytosemenné rostliny; Angiospermae; cytogenetics; chromosomes; plant genetics; diplomové práce; master's theses