Expresní profil transkripčního faktoru NFkB v průběhu makrofágové diferenciace - Kaucká, Markéta (2008)
Exprese onkogenu v-myb zabraňuje buňkám linie BM2 dokončit monocytickou/ makrofágovou dráhu. Tento blok lze překonat působením forbolesteru TPA a nebo inhibitorem histonových deacetyláz trichostatinem A. Působením TPA buňky BM2 diferencují do stádia jednojaderných makrofágů. Naproti tomu po aplikaci TSA buňky diferencují do stádia mnohojaderných makrofágů. Je známo, že důležitý vliv na diferenciační dráhu má transkripční faktor NFkB, který je přítomen ve všech typech živočišných buněk, ale ve větší míře je produkován v hematopoetické linii. Cílem této diplomové práce je stanovit rozdíly v kinetice exprese genů pro jednotlivé podjednotky transkripčního faktoru NFkB v buňkách leukemické linie BM2 v průběhu diferenciace vyvolané TPA a TSA a porovnat expresní profily podjednotek NFkB u terminálně diferencovaných buněk vzniklých působením dvou zmíněných induktorů. Dalším cílem je připravit expresní vektor kódující inhibiční protein IkB, který bude vhodný k testu významnosti transkripčního f.