Analýza efektu chemické inhibice cyklin dependentních kináz na diferenciaci lidských embryonálních kmenových buněk - Bohačiaková, Dáša, 1984- (2008)
Embryonálne kmeňové bunky majú obrovský diferenciačný potenciál, limitujúcim faktorom pre ich využitie však zostáva nedostatočné poznanie molekulárnych mechanizmov diferenciácie. Ukazuje sa, že molekuly, zúčastňujúce sa primárne regulácie bunkového cyklu (cyklíny, cyklín-dependentné kinázy (CDK) a inhibítory CDK) hrajú dôležitú úlohu aj v procese diferenciácie. Z pohľadu indukcie diferenciácie je pravdepodobne dôležitá G1 fáza bunkového cyklu. Embryonálne kmeňové bunky sa z pohľadu regulácie a dĺžky bunkového cyklu odlišujú od buniek somatických. V ľudských embryonálnych kmeňových bunkách je dĺžka cyklu pomerne krátka vďaka skrátenej dobe trvania G1 fázy (približne 20 % z celkovej dĺžky cyklu). Vyskytuje sa u nich prevažne hyperfosforylovaná (neaktívna) forma pRb a hladina cyklínu E (spolu s CDK 2 sú považované za hlavné regulátory prechodu G1/S) je pomerne vysoká a stála v priebehu cyklu. Aktivita CDK 2 je tak v priebehu cyklu veľmi vysoká. S diferenciáciou embryonálnych kmeňových bun.