Expresní a deleční analýza genů podílejících se na indukci kvetení u pozdně kvetoucích linií Arabidopsis thaliana - Cetkovská, Kateřina (2008)
Tato diplomová práce se zabývala identifikací známých a nových delecí v genu FRIGIDA (FRI) pro stanovení možného vlivu na jeho expresi u vybraných linií Arabidopsis thaliana. Gen FRI je jedním z nejdůležitějších genů ovlivňující dobu do kvetení, rostliny s nefunkčním FRI kvetou dle literatury časně, a naopak, exprese genu FRI je považována za jednu z hlavních příčin pozdního kvetení. U dvou standardních raně kvetoucích linií a u třech pozdně kvetoucích mutantů byla nalezena rozsáhlá promotorová delece, odstraňující iniciační kodon, a dále u dvou pozdních přírodních linií byly nalezeny nové, dosud nepopsané délkové změny v rámci promotoru, i v rámci kódující sekvence (exonu). V druhé části práce byla provedena expresní analýza genu FRI. Byl zjištěn překvapivý výsledek, a to, že je gen FRI exprimován u všech analyzovaných linií, dokonce i u raných a u těch, které nesou promotorovou deleci, a také u přírodních linií, u kterých byly nalezeny délkové změny v exonu. Dále bylo prokázáno, že .