Analýza molekulárních mechanismů podmiňujících reakci lidských embryonálních kmenových buněk na poškození DNA - Bárta, Tomáš, 1983- (2008)
V somatických buňkách jsou v průběhu buněčného cyklu strategicky rozmístěny kontrolní body, které zajišťují integritu genomu. Regulace kontrolních bodů a buněčného cyklu v embryonálních kmenových buňkách se liší od regulace v diferencovaných somatických buňkách. Cílem této studie bylo zjistit, zda hES buňky obsahují molekulární komponenty zapojené do ATM/ATR signalizace a zda mají plně vyvinuty a funkční G1/S a G2/M kontrolní body. V této studii jsem stanovil efekt různých dávek UVC záření na hES buňky. Zjistil jsem, že poškození DNA v G1 fázi způsobuje akumulaci hES buněk v G1/S fázi buněčného cyklu, což naznačuje přítomnost G1/S kontrolního bodu. CDK2 a její aktivační fosfatáza Cdc25A jsou klíčové molekuly, které jsou odpovědné za blok v G1/S kontrolním bodu. Při poškození DNA (UVC ≥ 1.5 J/m2) dochází k rychlé degradaci Cdc25A a snížení aktivity CDK2 i CDK1. Western blottingová analýza ukázala, že krátkodobě in vitro propagované hES buňky jsou náchylnější k UVC záření a aktivují apo.