Variabilita a využití DNA markerů při studiu fylogeneze dvoukřídlých (Diptera) na různých taxonomických úrovních - Bejdák, Petr (2008)
U zástupců dvoukřídlých na různých taxonomických úrovních se zaměřením na čeleď Tachinidae byly získány sekvence čtyř mitochondriálních DNA-markerů (parciální sekvence genů Cyt b, CO I, 12S a 16S rDNA). Byla posuzována jejich variabilita na taxonomických úrovních v rámci druhu T. Magnicornis, mezi druhy rodu Tachina, rody tribu Tachinini, triby podčeledi Tachininae a čeleděmi dvoukřídlých. Pro jednotlivé markery byly na jednotlivých taxonomických úrovních zkonstruovány fylogenetické stromy pomocí Bayesovské analýzy. Byly porovnávány topologie stromů a spolehlivost větví mezi jednotlivými markery. Kromě toho byla na každé úrovni provedena kombinovaná analýza na základě spojené sekvence všech čtyř markerů. Odhad substituční saturace byl proveden pro každý marker porovnáním četnosti tranzicí a transverzí v sekvencích na různých taxonomických úrovních. DNA byla extrahována z několik let starého muzejního materiálu. U některých vzorků se vyskytovaly problémy s PCR, zejména u markerů s delší.