Genetická analýza vybraných populací sýce rousného ( Aegolius funereus) - Rymešová, Dana, 1984- (2008)
Práce přináší výsledky genetické analýzy párovacího systému sýce rousného (Aegolius funereus). V návaznosti na předchozí výzkum se v roce 2006 začalo s odběry krevních vzorků u rodičů a mláďat sýce rousného v Krušných horách a v r. 2007 i ve Žďárských vrších. Dosud bylo celkem genotypováno 107 jedinců z Krušných hor (19 samic, 15 samců a 73 mláďat) a 7 jedinců ze Žďárských vrchů (2 samice, 2 samci, 3 mláďata) na 7 mikrosatelitových lokusech. Při jednoduchém srovnání genotypů rodičů a mláďat bylo zjištěno, že u 41,7 % mláďat v krušnohorské populaci chybí alela jednoho ze sociálních rodičů. Tyto nesrovnalosti jsou však vysvětlitelné vysokou frekvencí nulových alel na některých lokusech (odhad frekvence nulových alel z programu Cervus 3.0 na základě genotypů všech adultů: až 0,404 na lokusu BOOW13; 0,025 na lokusu BOOW18). Do analýzy paternity v programu Cervus 3.0 vstupoval genotyp matky (tj. samice odchycené na hnízdě), jejích potomků a všech samců odchycených v dané oblasti. U 13,6 % m.