Fylogeneze druhů rodu Tachina (Tachinidae, Diptera) - západu palearktické oblasti - srovnání analýzy morfologických a molekulárně-genetických znaků - Novotná, Hana, 1984- (2008)
Fylogeneze druhů rodu Tachina (Tachinidae, Diptera) západu palearktické oblasti - srovnání analýzy morfologických a molekulárně-genetických znaků V předložené diplomové práci byly charakterizovány struktury samčího postabdomenu rodu Tachina Meigen, 1803 na rodové, podrodové a druhové úrovni. Ze západu palearktické oblasti je dosud známo 12 druhů rodu Tachina. Práce přináší klíč samců druhů rodu Tachina na základě struktur postabdomenu doložených na 14 obrazových tabulích. Celkem bylo pořízeno 84 diagnostických kreseb a mikrofotografií samčího postabdomenu a jeho částí. Byla provedena kladistická analýza na základě 12 morfologických znaků ze samčího postabdomenu a kombinovaná fylogenetická analýza molekulárních markerů 12S a 16S rDNA uvedených druhů rodu Tachina. Na základě studia samčího postabdomenu i analýzy molekulárních markerů bylo navrženo nové taxonomické pojetí podrodu Tachina, kdy druh Tachina magna si vyžádal vytvoření nového podrodu a byl odhalen možný nový druh uvnitř podro.