Prostorová variabilita makrozoobentosu: srovnání dvou minerálně odlišných pramenišť - Polášková, Vendula (2008)
Cílem této práce bylo popsat prostorovou variabilitu společenstva makrozoobentosu podél asi 400 m dlouhých úseků pramenných stružek dvou minerálně odlišných prameništních slatinišť. K výzkumu bylo vybráno vápnité slatiniště se srážením pěnovce v PR Bílé potoky (CHKO Bílé Karpaty) a slatiniště s kalcitolerantními rašeliníky v PP Obidová (CHKO Beskydy). Celkem bylo determinováno 147 taxonů makrozoobentosu. Většina zaznamenaných taxonů patřila k temporální fauně, z níž nejvyšší diverzitu na obou lokalitách vykazoval řád Diptera. Na obou lokalitách byly také zjištěny rozdíly mezi strukturou společenstva horních úseků pramenišť blízko pramenných vývěrů, kde dominovaly krenobiontní a krenofilní druhy, a dolní částí podélných gradientů, kde převažovaly lotické a rhitrobiontní druhy. Změny v distribuci a struktuře společenstev podél pramenných stružek byly způsobeny měnícími se podmínkami prostředí, a to zejména změnami v zastoupení substrátu, průtoku a pH.