Letová aktivita společenstva netopýrů v rozdílných typech lesního prostředí - Simprová, Petra, 1984-; Zukal, Jan, 1967-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2008)
Metodou automatického monitoringu echolokačních signálů byla sledována úroveň letové aktivity společenstva netopýrů v 10 různých lesních porostech nacházejících se na území Moravy. Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnotit rozdíly v biotopové preferenci a sezónní a noční změny letové aktivity netopýrů ve vegetačním období od května do srpna 2005 s použitím bat-detektorů. Hodnocen byl i vliv klimatických podmínek a hlavních krajinných prvků zjištěných pomocí metod GIS. Aktivita byla nahrávána v prvních dvou čtvrtinách noci na 3 vybraných stacionárních stanovištích (otevřený, polouzavřený a uzavřený biotop) na každé lokalitě. Zkoumané období bylo rozděleno na 3 části letní sezóny s ohledem na reprodukci netopýrů, tj. na periodu gravidity, laktace a postlaktace. Zkoumané lesy byly vzhledem k velkým rozdílům v úrovni aktivity rozděleny na lesy horské (nad 700 m.n.m.) s téměř nulovým výskytem netopýrů, a nížinné (do 300 m.n.m.), ve kterých byla aktivita podle očekávání relativně vysoká. Nejvyšší .
The method of automatic monitoring of echolocation calls was used to analyse the level of flight activity of bat community in 10 different forest types in Moravia. The aim of this study was to assess the differences of habitat preferences and seasonal and overnight changes in the flight activity of bats. The research was conducted from May till August 2005 using the bat detectors. We evaluated the influence of climatic conditions and the main landscape elements by means of the GIS methods. The flight activity was recorded on three selected stationary stands (open, semi-closed and closed habitats) during the first two quarters of the night. The season was divided into three parts with respect to the reproduction of bats, i. e., pregnancy, lactation and post-lactation. Due to the great differences in the level of activity, forest types were lumped into two groups: mountain (above 700 m) and lowland (below 300 m) forests. The level of activity in mountains was almost zero compared to that.
Vedoucí práce: Jan Zukal.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: chování živočichů; netopýři; animal behavior; bats; Morava (Česko); Moravia (Czechia); diplomové práce; master's theses