Letová aktivita společenstva netopýrů v rozdílných typech lesního prostředí - Simprová, Petra, 1984- (2008)
Metodou automatického monitoringu echolokačních signálů byla sledována úroveň letové aktivity společenstva netopýrů v 10 různých lesních porostech nacházejících se na území Moravy. Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnotit rozdíly v biotopové preferenci a sezónní a noční změny letové aktivity netopýrů ve vegetačním období od května do srpna 2005 s použitím bat-detektorů. Hodnocen byl i vliv klimatických podmínek a hlavních krajinných prvků zjištěných pomocí metod GIS. Aktivita byla nahrávána v prvních dvou čtvrtinách noci na 3 vybraných stacionárních stanovištích (otevřený, polouzavřený a uzavřený biotop) na každé lokalitě. Zkoumané období bylo rozděleno na 3 části letní sezóny s ohledem na reprodukci netopýrů, tj. na periodu gravidity, laktace a postlaktace. Zkoumané lesy byly vzhledem k velkým rozdílům v úrovni aktivity rozděleny na lesy horské (nad 700 m.n.m.) s téměř nulovým výskytem netopýrů, a nížinné (do 300 m.n.m.), ve kterých byla aktivita podle očekávání relativně vysoká. Nejvyšší .