Molekulární charakteristika mutace v biosyntéze chlorofylu u Arabidopsis thaliana L. (Heynh.) - Bernatík, Ondřej, 1984-; Řepková, Jana, 1959-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2008)
Cílemé práce bylo zpřesnění pozice genu, jehož mutace způsobuje u Arabidopsis thaliana chlorofylově defektní fenotyp chm3. Pro rekombinační analýzu byly použity recesivně homozygotní rostliny po křížení parentálních rostlin chm3 a Landsberg erecta. Pro rekombinační mapování byly použity DNA markery typu SSLP a CAPS, bylo vyvinuto 19 nových CAPS markerů, z nichž dva byly polymorfní. Rekombinační analýzou se všemi polymorfními markery byl určen interval, ve kterém se mutace nachází.
The aim of this thesis was specificating the position of the gene, whose mutation causes the chlorophyll defective phenotype chm3 in Arabidopsis thaliana. Plants, that were used for recombination analysis, were recessive homozygous plants obtained after cross of parental plants chm3 and Landsberg erecta. SSLP and CAPS markers were used for recombination mapping, 19 new CAPS markers were designed, two of these were polymorphic. By recombination analysis with all polymorphic markers, the interval, in which the mutation is present, was determined.
Vedoucí práce: Jana Řepková.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: genetika rostlin; huseníček rolní; molekulární genetika; Arabidopsis thaliana; molecular genetics; plant genetics; diplomové práce; master's theses