Současný proces brněnské suburbanizace a jeho důsledky - Hrstka, Dušan (2008)
Tato práce se zabývá současnou rezidenční suburbanizací zázemí Brna a vybranými ekologickými dopady suburbanizace na město Brno. První část je teoretická a pojednává o suburbanizaci, její komplexitě, přístupu jednotlivých oborů k ní, diskutuje také příčiny a důsledky celého procesu. Zmíněna je také historie suburbanizace jak v České republice, tak i v Brně. Dále jsou v práci rozebírány možné teoretické přístupy a metodologické postupy, jakými je možné na celý suburbanizační proces nahlížet a jak ho uchopit. Druhá část, empirická, se věnuje přímo brněnské rezidenční suburbanizaci. Její intenzitu zkoumá na osmnácti vybraných obcích v zázemí města pomocí dvou indikátorů - migračního salda a počtem nově postavených bytů. Analýza těchto dat odhalila oblast obcí s nejvyšší intenzitou suburbanizačního procesu, nacházející se jihozápadně od Brna, mezi dálnicemi D1 a D2. Dále bylo zjištěno, že velkou roli v tomto procesu hraje dopravní obslužnost obce či oblasti a až za ní je estetická kvalita .