Existují mezi českými ženami hodnotově odlišné typy z hlediska očekávané konečné plodnosti? - Sobotková, Petra (2008)
Tato práce se zabývá výzkumem současného populačního klimatu České republiky. Zaměřuje se zejména na hodnotovou stránku očekávaného reprodukčního chování českých žen fertilního věku. Jejím cílem je nalézt v souboru žen ve věku 20-40 let určité hodnotově odlišné typy žen z hlediska jejich motivů k očekávané konečné plodnosti. Výzkum má podobu sekundární analýzy datového souboru MPR 2005. V teoretické části je pojednáno o změnách demografického chování, které se odehrály v české populaci od roku 1989, a základních explanačních rámcích této demografické proměny - kulturních faktorech (hodnotové proměně v rámci druhé demografické tranzice) a strukturálních faktorech v souvislosti s transformačními procesy v České republice. Je zde reflektována také hodnota dítěte a vyložen koncept hypotetické konečné plodnosti. Empirická část je zaměřena na analýzu hypotetické konečné plodnosti žen. Na základě rozboru její hodnotové stránky - motivů k určitému očekávanému reprodukčnímu chování - v soulad.