Individualismus a religiozita v české a slovenské společnosti - Marek, Petr (2008)
Předmětem práce je religiozita v české a slovenské společnosti a její vztah k individualismu jakožto fenoménu typickému pro moderní a postmoderní společnosti. Prvním cílem této bakalářské práce je zjistit, zda individualismus v české a slovenské společnosti míru religiozity snižuje. Druhým cílem je pak snaha o zodpovězení otázky, jestli individualismus ovlivňuje míru religiozity více na Slovensku, nebo v Česku. Práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. V teoretické části autor přibližuje vznik procesu sekularizace a individualizace v evropských společnostech. Zabývá se tím, jak jsou v současnosti reprodukovány a jakou podobu jejich vlivem získalo náboženství. V empirické části pak na základě dostupných proměnných z výběrového šetření EVS 1999 autor převádí stěžejní zkoumané koncepty do měřitelné podoby. Převážně pomocí korelačních testů poskytuje výsledky, jejichž interpretací odpovídá na obě výzkumné otázky.