Čeští (ne)věřící a rodinné hodnoty - Krejčířová, Nikola (2008)
Bakalářská práce „Čeští (ne)věřící a rodinné hodnoty“ se zabývá srovnáním věřících a nevěřících vzhledem k jejich rodinným hodnotám. Na základě statistické analýzy dat z české části mezinárodního kvantitativního výzkumu European Values Study (Evropská studie hodnot) z roku 1999 se snaží odpovědět na hlavní výzkumnou otázku: Liší se čeští věřící a nevěřící ve svých rodinných hodnotách? Práce se zaměřuje postupně na několik dílčích oblastí rodinných hodnot, které byly dotazovány v rámci EVS 1999, - na postoje k manželství, hodnotu dětí v životě člověka, názory na jejich výchovu a vzájemné vztahy dětí a rodičů. Dále se orientuje také na postoje k potratu, mimomanželskému poměru nebo rozvodu. Cílem práce bylo zejména potvrdit nebo vyvrátit základní tezi, že věřící respondenti jsou, co se týče rodinných hodnot a postojů, konzervativnější než respondenti nevěřící. U některých proměnných se skutečně ukázalo, že je možné předpokládat existenci vztahu k přesvědčení respondenta, avšak u řady jin.