StarCraft: za hranicemi subkultury - Čerman, Lukáš (2008)
Úlohou práce je na predstaviť profesionálne hranie videohier na príklade rôznych foriem, ktoré nadobúda kompetitívne hranie hry StarCraft a na základe analýzy javu popísať prenikanie pôvodne subkultúrnej činnosti do širšej kultúry. Na tento účel sú najskôr rozoberané teoretické koncepty hra, subkultúra a šport so zameraním na jeho medializáciu a komercializáciu. Stručné uvedenie metodiky predstaví výskumnú stratégiu na základe prípadovej štúdie a analýzy sekundárnych dát, získaných z internetových zdrojov. Ďalej je z hľadiska herných štúdií analyzovaná hra StarCraft s dôrazom na ludologické vysvetlenie herných princípov, ako aj multiplayerová zložka hry (Battle.net), od ktorej sa odvíja vytvorenie špecifickej subkultúry počítačových hráčov. Následne je rozoberaný fenomén kompetitívneho hrania videohier a sú identifikované základné formy, ktoré toto hranie nadobúda. Ako podklad pre pochopenie špecifickej formy profesionalizovaného hrania videohier sú popísané relevantné historické, poli.