Předpoklad první vzdělanostní tranzice: socioekonomický status rodičů nebo kulturní kapitál? - Kozáková, Pavla (2008)
Téma této práce je zaměřeno na předpoklady první vzdělanostní tranzice, což je fenomén, který je v České republice specifický tím, že probíhá již v raném věku. Cílem této studie je popsat působení charakteru výchozí rodiny na uskutečnění prvního přechodu mezi úrovněmi vzdělávacího systému. Jaké by mělo být rodinné prostředí po stránce materiální i kulturní, aby dítě mělo šanci dostat se na víceleté gymnázium? Jak působí sociální a ekonomické faktory na proces rozhodování rodiny a jak působí tyto charakteristiky v momentě selekce prováděné samotnou školou? Práce vychází zejména z teorií vzdělanostní reprodukce Pierra Bourdieuho a Johna Goldthorpa, na jejichž základě je zpracována sekundární analýza dat z výzkumu PISA 2003. Výsledky analýzy ukazují, že vliv socioekonomického statusu na vzdělanostní tranzici je silnější než efekt kulturního kapitálu. Hlavním přínosem této práce pak je objasnění důvodu, proč jsou víceletá gymnázia převážně obsazena žáky z vyšších pater společenského žebříč.