Societální sekularizace v české společnosti - Víchová, Anežka (2008)
Tématem bakalářské práce je societální sekularizace v české společnosti. Současná společnost prochází změnami, které se dotýkají také pozice, struktury a funkce náboženství ve společnosti. Postavení náboženství ve společnosti bylo ovlivněno procesy modernizace a sekularizace v 19. a 20. století. První část práce pojednává o těchto procesech, především o societální sekularizaci, která se vztahuje k strukturální diferenciaci společenských subsystémů. Práce vychází z konceptu societální sekularizace Karla Dobbelaera. O vztazích mezi sociálními subsystémy, konkrétně mezi náboženstvím a politikou, pak pojednává druhá část této práce. Tento vztah je v této práci zkoumán nejprve na úrovni evropského prostoru. V Evropě můžeme sledovat sekularizační tendence, avšak nemůžeme hovořit o zániku náboženství. Tyto trendy sekularizace nejsou všeobecně platné a jejich vývoj není přímý, neboť se v daném procesu objevilo mnoho zvratů. Třetí část práce je zaměřena na vztah náboženství a politiky v české s.