Vybrané faktory ovlivňující integraci muslimů do české společnosti - Krobotová, Šárka (2008)
Tématem bakalářské práce je integrační proces muslimů do české společnosti. Česká republika se nevyhnula proniknutí islámu do svého společenského organismu. Přesto u nás muslimové zatím netvoří příliš početnou skupinu kvůli zeměpisné poloze a povaze historického vývoje. V průběhu 90. let minulého století byl zaznamenán výrazný nárůst počtu cizinců - mezi nimi i muslimů. Dnes se k islámu hlásí zhruba deset tisíc lidí - většinou cizinců. Česká republika je tak postavena před úkol integrace muslimských přistěhovalců do společnosti ve sféře hospodářské, sociální, kulturní a politické. Faktory jako islámské náboženství, muslimská rodina, mediální prezentace muslimů či jejich vzdělání a zaměstnání tento proces výrazně ovlivňují. Cílem této teoretické práce je objasnit způsob, jakým vybrané faktory integraci usnadňují nebo činí obtížnější. První část práce pojednává o muslimech v České republice - o jejich přítomnosti na našem území z historického hlediska, o okolnostech příchodu do českých z.