Mediální obraz těhotenství ve vybraných časopisech pro rodinu - Tomešová, Kateřina (2008)
Tento text zjišťuje, jaký obraz těhotenství, porodu a těhotné ženy konstruují vybrané české časopisy pro rodinu v letech 2004 až 2007. Vedle shrnutí metodologických a teoretických východisek, do kterých je zařazena sociální konstrukce reality (Berger, Luckmann), diskurz těla, diskurz rizika (Beck), expertní diskurz (Foucault), problematika vztahu soukromého a veřejného, konceptualizaci mateřství (Badinter) a genderových sterotypů, je hlavním těžištěm práce obsahová analýza mediálních textů. Tato analýza prezentuje mediální obraz těhotenství ve vztahu k tělu, mateřství a rodině skrze koncept soukromý a veřejný. Těhotenství a porod jsou redukovány na složku biologickou (obraz těhotného těla se stává objektem zájmu vědeckého poznání reprodukce). Obraz těhotné ženy je konstruován perspektivou mateřství a mateřské role, která neuznává role další (sex, kariéra). Obraz otcovství nemá jasný ideologický koncept. Srovnání výsledků s obrazem ženy lifestylového magazínu Cosmopolitan. potvrdilo po.