Religiozita a rodinné hodnoty v Česku a Polsku - Koplíková, Tereza (2008)
Anotace: Diplomová práce je zaměřena na proměnu podob religiozity v dnešní společnosti a dále na zkoumání vlivu, jakým religiozita působí na hodnoty spojené s rodinou. Hlavním cílem bylo zjistit odlišnosti těchto hodnot v případě České a Polské společnosti. Tyto dvě země byly vybrány pro svou výraznou rozdílnost právě v otázkách víry a církevní příslušnosti. Cílem analýzy bylo zjistit, zda se tyto rozdíly promítají i v názorech a postojích souvisejících s rodinou, které Češi a Poláci zastávají. A dále, jak se v typech rodinných hodnot od sebe liší skupiny lidí s rozdílnou religiozitou v případě obou zemí. Jako základní výzkumný postup byla použita sekundární analýza kvantitativních dat z mezinárodního srovnávacího projektu European Value System Study z roku 1999.