Křesťanská náboženská identita ve vztahu ke komunistickému režimu v České a Slovenské republice - Pletichová, Zuzana (2008)
Práce se zabývá tématikou křesťanské náboženské identity v České a Slovenské republice. Pokouší se popsat důvody toho, proč je v českém národě méně věřících, hlásících se k některé z křesťanských církví, než na Slovensku. Jako hlavní příčinu nízké religiozity Čechů stanoví práce čtyřicetiletý komunistický režim, který byl u moci v Československé republice v druhé polovině 20. století, a který usiloval o snížení moci církve v české a slovenské společnosti. Rozdíly ve zbožnosti obou národů identifikuje práce v rozdílné historii těchto národů, která způsobila rozdílný přístup Čechů a Slováků k převládající katolické církvi. Ta je pro českou národnost problematičtější, kvůli české inklinaci k protestantskému vyznání, které bylo u českého národa tak silné, díky velkému vlivu kněze Jana Husa. Protestantismus byl v pobělohorské době po roce 1621 násilně nahrazen právě vyznáním katolickým, proto je zastoupení protestantských věřících v současné České republice tak nízké. Závěr práce je věnován.