Jak se žije na Hlučínsku: Případová studie obce Bolatice - Malchárková, Kateřina (2008)
Bakalářská práce „Jak se žije na Hlučínsku: případová studie obce Bolatice“ je monografií obce Bolatice. Její jednotlivé části propojuje sociologický koncept identity, tak jak jej chápe konstruktivistická teorie, tedy jako něco konstruovaného v sociálním a historickém kontextu. Nejprve se práce zabývá historickým vývojem Bolatic a to v souvislosti s vývojem regionu Hlučínsko. Oblast Hlučínska byla v roce 1742 odtržena od své původní vlasti a připadla Prusku, v roce 1920 se vrátila zpět a stala se součástí Československé republiky, během druhé světové války připadla Německu a teprve až od roku 1945 se natrvalo vrátila k území našeho státu. Tento vývoj zasáhl také každodenní život obyvatel Bolatic a svou specifičností poznamenal formování jejich identit. V současné době jsou některé aspekty tohoto historického vlivu na identitu stále zřetelné. Dále se proto práce zabývá analýzou hlavních dimenzí současného života občanů Bolatic. Zaměřuje se na oblast politickou, ekonomickou, sociální, ku.