Katolický feminismus - Procházková, Jana; Vido, Roman, 1978-; Masarykova univerzita. Katedra sociologie (2008)
Cílem této práce je představit feministickou ideologii, která je formována na výzvu římskokatolického papeže. Toto myšlení se dá charakterizovat jako hnutí za obnovu ženství v původní biblické podobě. Katolický feminismus vznikl v reakci na moderní sekulární feministická hnutí, od kterých se liší především svým esencialistickým pojetím ženství a mužství. Výrazně se vymezuje proti radikálnímu feminismu, který vyzdvihuje ženské kvality nad mužské, a proti feminismu sociální konstrukce a postmodernistickému feminismu, které se snaží o dekonstrukci dichotomických rodových kategorií. Společné rysy má s feministickými proudy, které uznávají diferenci mezi pohlavími, jejichž příkladem může být feminismus psychoanalytický. Katolický feminismus se vyznačuje přijímáním ontolických kategorií pohlaví, přičemž muž a žena jsou ze své podstaty, určené vtisknutým Božím obrazem do každé bytosti, rozdílní ale sobě rovni. Hnutí katoliček nevystupuje jen vůči moderním světským feministickým iniciativám,.
The aim of this bachelor thesis is to describe a feminist ideology which has been formed at the binding of the Roman Catholic Pope. This thoughts can be characterised as a femininity restoration movement in its original biblical form. Catholic feminism was created in a reaction to modern secular feminist movements from which it differs mainly by its essentialist conception of womanhood and manhood. It stands out expressively against radical feminism that overrides feminine qualities, and against feminism of social construction and postmodern feminism that try to deconstruct dichotomic gender categories. It has some similar traits to feminist trends recognizing the difference between sexes as psychoanalytic feminism. Catholic feminism is noted for acceptance of ontological sex categories when man and woman are in their essence determined by the image of God, which is imprinted in every human being, different but equal at the same time. The catholic movement does not challenge only moder.
Vedoucí práce: Roman Vido.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2008.
Keywords: feminismus; feministická teologie; katolicismus; Catholicism; feminism; feminist theology; bakalářské práce