Právní postavení žen v Česke republice ze sociologické perspektivy - Ševčíková, Hana (2008)
ANOTACE Právní postavení žen v České Republice ze sociologické perspektivy Rozsah práce: 11584 slov Cílem mé bakalářské práce je popsat současné právní a společenské postavení žen v České Republice. Práce se v úvodní části obecně zabývá právem jako normativním společenským systémem a také jako socializačním mechanismem s ohledem na genderovou dimenzi této problematiky. Poté je zpracován teoretický rámec vývoje právního postavení žen a feministické kritiky práva, jsou představeny i různé feministické přístupy k nastolení rovnosti. Následně provádím genderovou analýzu na příkladech platných právních úprav formujících postavení ženy v české společnosti. Konkrétně se jedná o pracovní právo. V praxi se ukazuje, že ačkoliv je tato oblast nejvíce upravena opatřeními zaručujícími rovnost, realita tomu neodpovídá. Jak se zdá, diskriminace žen v oblasti pracovně-právních vztahů se odvíjí od základního společenského stereotypu, podle kterého se u nich předpokládá primární zájem o soukromou sféru.