Odlišnosti tradiční a moderní genocidy - Janoušková, Marie (2008)
V následující bakalářské práci se zabývám odlišením tradiční a moderní genocidy. Pojem genocida vznikl až po druhé světové válce, ale genocidní masakry a jiné hromadné vraždy provázejí lidskou společnost od pradávna. Genocidy, stejně jako lidské společnosti, procházejí určitým vývojem. Na základě analýzy mechanismů genocid dokazuji hypotézu, že genocidy 20. století jsou natolik odlišné od dřívějších případů, že genocidy obecně můžeme rozdělit na tradiční a moderní. Dělící čárou je v tomto případě přechod tradiční společnosti k moderní. První část práce se zabývá konceptuálním uchopením pojmu genocida a jeho odlišením od jiných forem masového vraždění. Prostřední úsek je věnován mechanismům tradiční a moderní genocidy. Identifikuje charakteristické prvky genocidních masakrů v minulosti. Následuje kapitola definující změny ve společnosti, které se promítly do povahy genocid. S rozvojem moderní společnosti došlo ke změnám v motivu pachatele a do vyhlazovacího procesu byly zapojeny státní.