Připomínání svátků a významných dnů jako jeden z nástrojů vytváření smysluplné minulosti připomínání vypálení osady Ležáky - Netolická, Michaela, 1983- (2008)
Bakalářská práce Připomínání svátků a významných dnů jako jeden z nástrojů vytváření smysluplné minulosti. Připomínání vypálení osady Ležáky vychází z tvrzení poukazujícího na to, že individuální lidská paměť je sociálně organizována a utvářena. Na konkrétním příkladu připomínání (vypálení osady Ležáky) zkoumá v nejobecnější rovině možnosti udržení minulosti jako něčeho objektivního a neproblematického, méně obecně pak mechanismy utváření paměti a minulosti, jejich vzájemný vztah, způsoby, jimiž je minulost připomínána a jimiž je minulosti připisován smysl. Zabývá se také vztahem minulosti a sociálního řádu. Na rovině konkrétního práce analyzuje různé způsoby, jimiž se připomínání děje, přičemž se soustředí na tři místně a významově propojené realizace připomínání - pietní území Ležáky, vzpomínkovou slavnost konanou každoročně při příležitosti vypálení osady a stálou expozici muzea v Památníku Ležáky. Zkoumá jejich podobu, koncepci, autorský záměr, povahu jednotlivých způsobů připomíná.