Dilema mezi komplexností a zjednodušováním cílů v nízkoprahovém kontaktním centru pro drogově závislé - Kušnírik, Pavel; Horák, Pavel, 1975-; Masarykova univerzita. Katedra sociální politiky a sociální práce (2008)
Diplomová práce se zabývá analýzou dilematu mezi komplexností a zjednodušováním cílů v nízkoprahovém kontaktním centru pro drogově závislé. Cílem této práce je odpovědět na otázku: Jak si pracovníci kontaktního centra pro drogově závislé vytvářejí vlastní pojetí cílů práce s klientem a co tím sledují? Teoretická část diplomové práce se opírá o odbornou literaturu a popisuje pracovní podmínky v nízkoprahových kontaktních centrech pro drogově závislé. Klíčové zde je tvrzení autorů konceptu „street level byrokratů“, že sociální pracovníci jsou vystaveni nesourodým pracovním podmínkám a že tyto podmínky ovlivňují jejich rozhodování. Metodologická část diplomové práce zdůvodňuje výběr kvalitativní výzkumné strategie a použité techniky sběru dat. Zvolili jsme polostrukturované rozhovory se všemi řadovými pracovníky nízkoprahového kontaktního centra. V empirické části diplomové práce výzkumem získaná data interpretujeme a nakonec odpovídáme na hlavní výzkumnou otázku.
This diploma thesis is focused on the analysis of the dilemma between complex and simple goals in the low threshold centre for drug users. The purpose of this diploma thesis is to answer the question: How do frontline workers in the low threshold centre for drug users create their own conception of work goals and why they do it? The theoretical part of diploma thesis is reflected the background of expert literature and describes the working conditions in the low threshold centres for drug users. The key point is the claim of the authors of the concept of „street level bureaucrats“ that social workers are exposed to non-comparable working conditions, which influences their decisions. The methodoligical part of this diploma thesis gives reasons for the choise of the qualitative strategy of investigation and techniques of data collecting. For the purpose of this thesis semi-structured interviews with all frontline workers of the low threshold centre have been used. In the empirical part o.
Vedoucí práce: Pavel Horák.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2008.
Keywords: drogově závislí; nízkoprahová zařízení -- organizace a řízení; sociální péče; low-threshold facilities; narcotic addicts; public welfare; social care; diplomové práce