Dilema mezi komplexností a zjednodušováním cílů v nízkoprahovém kontaktním centru pro drogově závislé - Kušnírik, Pavel (2008)
Diplomová práce se zabývá analýzou dilematu mezi komplexností a zjednodušováním cílů v nízkoprahovém kontaktním centru pro drogově závislé. Cílem této práce je odpovědět na otázku: Jak si pracovníci kontaktního centra pro drogově závislé vytvářejí vlastní pojetí cílů práce s klientem a co tím sledují? Teoretická část diplomové práce se opírá o odbornou literaturu a popisuje pracovní podmínky v nízkoprahových kontaktních centrech pro drogově závislé. Klíčové zde je tvrzení autorů konceptu „street level byrokratů“, že sociální pracovníci jsou vystaveni nesourodým pracovním podmínkám a že tyto podmínky ovlivňují jejich rozhodování. Metodologická část diplomové práce zdůvodňuje výběr kvalitativní výzkumné strategie a použité techniky sběru dat. Zvolili jsme polostrukturované rozhovory se všemi řadovými pracovníky nízkoprahového kontaktního centra. V empirické části diplomové práce výzkumem získaná data interpretujeme a nakonec odpovídáme na hlavní výzkumnou otázku.