Implementace vybraných standardů kvality v zařízení domova pokojného stáří - Vráblíková, Jana (2008)
Anotace Název diplomové práce: Implementace vybraných standardů kvality v zařízení domova pokojného stáří Počet slov: 22 608 Práce se zabývá naplňováním Standardů kvality zaměřených na lidská práva v jednom z domovů pro seniory. Základní výzkumnou otázkou je: Jakým způsobem jsou ve vybraném zařízení služeb pro seniory aplikovány Standardy kvality týkající se oblasti ochrany práv klientů a jaké faktory aplikaci tohoto nástroje podporují nebo brání. Teoretická část práce se věnuje objasnění pojmů jako je domov pro seniory, základní lidská práva, standardy kvality, postup při implementaci a aplikaci Metodiky. Snahou této části bylo také určení faktorů ovlivňující aplikaci Standardů v zařízení. Výzkumnou strategií byl zvolen kvalitativní výzkum, technikou sběru dat byl polostrukturovaný rozhovor. Rozhovory byly pořízeny přímo v zařízení poskytující tuto službu. Do výzkumu byli zařazeni pracovníci zařízení a část obyvatel domova. Výzkumné šetření přineslo obrázek o postupu aplikace Stan.