Aspekty životní situace nejbližších příbuzných nesoběstačných seniorů, které přispěly k jejich rozhodnutí využít zařízení respitní péče - Margoldová, Hana (2008)
Cílem této diplomové práce bylo odpovědět na otázku: Které aspekty životní situace nejbližších příbuzných nesoběstačných seniorů přispěly k jejich rozhodnutí využít zařízení respitní péče? Základem teoretické části práce bylo vymezení pojmu „životní situace nejbližších příbuzných nesoběstačných seniorů" s důrazem na pojmy: „nesoběstačný senior jako příjemce péče“ a „nejbližší příbuzný jako poskytovatel péče“. Dále byly popsány předpokládané aspekty životní situace nejbližších příbuzných. Závěrečná kapitola teoretické části práce byla věnována zařízení respitní péče, jako jednomu z předpokladů znovunastolení rovnováhy v životní situaci nejbližších příbuzných. Pojmy byly konceptualizovány na základě dostupné literatury a poznatků z praxe. Pro nalezení odpovědí na dílčí výzkumné otázky byla zvolena kvalitativní metoda výzkumu s technikou polostrukturovaného rozhovoru. Analýza dat byla provedena metodou zakotvené teorie. Respondenty byly nejbližší příbuzní nesoběstačných seniorů, kteří b.