Vnímání pracovních rolí ve vybrané neziskové organizaci - Pevná, Kateřina, 1980- (2008)
Předkládaná diplomová práce se věnuje řízení lidských zdrojů v neziskovém sektoru. Téma autorka dále zužuje na oblast dělby práce, tedy rozdělování pracovních činností v organizaci. Konkrétně se zabývá dynamikou formování pracovních rolí, čili jejich vytvářením i plněním, a to zejména s ohledem na vnímané rozdíly mezi formálně definovanou pracovní rolí a tím, čím je skutečná pracovní činnost jednotlivců v organizaci, tedy jejich žitou pracovní rolí. Pro zodpovězení hlavní výzkumné otázky autorka volí kvalitativní výzkumnou strategii, konkrétně metodu hloubkového porozumění prostřednictvím strukturovaných rozhovorů s otevřenými otázkami a analýzou dokumentů. Získaná data potvrdila oprávněnost autorkou původně navržených konceptů formálně definované a žité pracovní role. Vedle toho však autorka dochází k názoru, že pro porozumění tomu, jak zaměstnanci vnímají svou pracovní roli je nutné rozšířit původně uvažované koncepty formálně definované a žité pracovní role o nové koncepty „ideálu.