Analýza účinků změn v systému sociální pomoci v České republice - Šourková, Michaela (2008)
Diplomová práce se věnuje změnám v novém systému sociální pomoci v České republice. A to z pohledu vlivu těchto změn na aktivaci příjemců dávek. Cílem práce je zodpovědět výzkumnou otázku, která zní: Nakolik a které změny v novém systému pomoci v hmotné nouzi přispívají k motivaci a aktivní snaze osob pobírajících dávky pomoci v hmotné nouzi hledat, přijmout a udržet si zaměstnání? Práce je rozdělena do tří částí. První, teoretická část se věnuje systému sociální pomoci z obecného pohledu (jeho smyslu, cíli, funkcím a nastavení) a dále základním charakteristikám českého systému sociální pomoci (zejména změnám, které přinesl zákon o pomoci v hmotné nouzi a zákon o životním a existenčním minimu). Ve druhé, metodologické části je zdůvodněn výběr kvalitativní strategie a technik sběru dat, jednotky zkoumání a zjišťování. Dále pak je popsána operacionalizace dílčích výzkumných otázek a organizace výzkumu. Tématem třetí, analytické části je interpretace zjištěných skutečností. Na základě z.