Aktivační opatření a boj proti sociálnímu vyloučení ve znevýhodněné lokalitě - Knoblochová, Veronika; Kulhavý, Václav; Masarykova univerzita. Katedra sociální politiky a sociální práce (2008)
Předkládaná diplomová práce se zabývá významem a přínosem aktivačních opatření ze zákona o pomoci v hmotné nouzi pro klienty. Výzkumnou otázkou je : „ Jaký vliv mají aktivační opatření na chování osob v riziku sociálního vyloučení?“ V teoretické části práce jsou vysvětleny základní pojmy a koncepty, které bezprostředně dotýkají výzkumného problému. Jedná se zejména o koncept sociálního vyloučení, evropské dokumenty týkající se boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení a zákona o pomoci hmotné nouzi. Empirický výzkum se zabývá názory sociálních pracovníků a klientů na aktivační opatření. Zda působí efektivně, zabraňují sociální exkluzi a pomáhají k reintegraci klientů na trh práce. Výzkum prokázal, že aktivační opatření nefungují efektivně a objevila se řada problémů při jejich uplatňování v práci s klienty. V závěru práce jsou uvedena doporučení a návrhy, jak zvýšit jejich účinnost a posílit význam aktivačních opatření pro klienty.
The herein submitted diploma thesis deals with the meaning and benefits of vitalization steps within the “help in material-need law“ for clients. The crucial question of the research is: „What effects are there in behaving of people who are at risk from social banishment while using vitalization processes?“ The basic ideas and concept, that directly affect the researched problem, are explained in theoretical part of the thesis. Namely the social banishment concept, european-policy documents relevant to the battle against poverty and social banishment and the help in material-need law. The empiric research deals with the opinions both welfare workers and clients of the vitalization processes. Whether the activation processes are effective to slow down the social exclusion and whether they help in the clients´ integration into the employment market. The research proved that the activation processes are not effective, furthermore that many problems have arisen from using it in practi.
Vedoucí práce: Václav Kulhavý.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2008.
Keywords: chudoba; sociální vyloučení; sociální zabezpečení; poverty; social exclusion; social security; diplomové práce