Aktivační opatření a boj proti sociálnímu vyloučení ve znevýhodněné lokalitě - Knoblochová, Veronika (2008)
Předkládaná diplomová práce se zabývá významem a přínosem aktivačních opatření ze zákona o pomoci v hmotné nouzi pro klienty. Výzkumnou otázkou je : „ Jaký vliv mají aktivační opatření na chování osob v riziku sociálního vyloučení?“ V teoretické části práce jsou vysvětleny základní pojmy a koncepty, které bezprostředně dotýkají výzkumného problému. Jedná se zejména o koncept sociálního vyloučení, evropské dokumenty týkající se boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení a zákona o pomoci hmotné nouzi. Empirický výzkum se zabývá názory sociálních pracovníků a klientů na aktivační opatření. Zda působí efektivně, zabraňují sociální exkluzi a pomáhají k reintegraci klientů na trh práce. Výzkum prokázal, že aktivační opatření nefungují efektivně a objevila se řada problémů při jejich uplatňování v práci s klienty. V závěru práce jsou uvedena doporučení a návrhy, jak zvýšit jejich účinnost a posílit význam aktivačních opatření pro klienty.